Dries Poelstra

Interview Meester Dries Poelstra

 

Op een woensdag avond zat ik gezellig met meester Dries een bakje koffie te drinken en wou ik wel wat meer weten over hem. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een aantal vragen bij hem neergelegd. 

 

Meester Dries is geboren op 02-10-1967 en woont nu in Ijlst. Hij heeft de opleiding CIOS gedaan en heeft de zwarte band met de 4de Dan. Lievelingseten en lievelingskleur heeft hij niet.

 

Meester Dries begint met praten over hoe hij begonnen is met judo.

Hij heeft ooit gevoetbald maar hij kwam er achter dat het niet helemaal zijn sport was.

Zijn vader zat vroeger ook op judo en meester dries ging het toch proberen toen hij negen jaar oud was en kwam hij erachter dat hij er toch best wel goed in was. 

Hij vertelt dat het aanleren van de technieken hem ook wel makkelijk afgingen en dat hij daarom de opleiding CIOS heeft gedaan. Zijn grote droom was om een eigen judo of sport school te beginnen.

 

Na zijn opleiding heeft hij ook de dienstplicht gehad en hij heeft meegedaan aan het WK militairen in Rio de Janeiro. In 1988 werd hij gevraagd of hij de zwarte band examens wou afnemen en verder mag hij ook examens afnemen voor degene die zelf judo leraar wil worden. Hij vertelt me vol trots zijn hoogtepunten. In jaar 2000 waarin hij de 4de Dan heeft gehaald en dat hij nog prijzen heeft gewonnen op NK’s en is hij er trots op dat hij een aantal judoka’s heeft opgeleid die op internationaal niveau judoën. 

Hij vertelt enthousiast over de wedstrijden die hij zelf destijds heeft gedaan. Natuurlijk ben ik benieuwd naar zijn favoriete technieken. Dit zijn de uchi-mata, san-kaku en Yoko-sumi-gaesh.

 

Met judowedstrijden is hij 12 jaar geleden mee gestopt. Want als hij meedoet wil hij ook winnen. Door zijn leeftijd wil zijn lichaam niet altijd meer wat zijn geest wel wil. 

 

Onderhand geeft hij alweer 31 jaar judo lessen. Hij vertelt dat hij dit vol passie doet omdat hij het mooi vind om de kinderen iets mee te kunnen geven voor de rest van hun leven. Hij haalt er voldoening uit dat de kinderen uiteindelijk zo goed kunnen judoën om mee te doen aan wedstrijden en examens. 

 

Daarnaast vind hij de waardering die hij er voor krijgt van zowel de kinderen als de ouders erg fijn. Met judo, zegt hij, krijgen de kinderen bepaalde waarden mee zoals zelfvertrouwen, discipline, zelfbeheersing en respect voor elkaar. Hij geeft ze skills voor life.
De hobby is een passie geworden omdat hij voelde dat hij iets kan toevoegen in deze maatschappij; mensen kwaliteit geven in hun leven met judo.

 

Wat ik hem verder nog heb gevraagd is wat hij nog wil veranderen binnen het judo. Hierop vertelde meester Dries over wedstrijd judo. Hierin zijn een aantal regels een paar jaren geleden veranderd waardoor het minder leuk is om naar te kijken, hij zou wel graag de regels terug willen brengen naar wat het eerst was. 

Ook mogen de topjudoka’s door nieuwe regels alleen nog maar bij bepaalde locaties judoën, waardoor bijvoorbeeld Heerenveen al weg valt en moeten ze naar bijvoorbeeld Papendal. Om de top te halen, moet je een breed veld aan trainingsmaatjes hebben, maar die wordt zo steeds smaller. 

 

De allergrootste wens van meester Dries is dat hij onderdeel wil uitmaken van een hele grote school en dit met z’n allen uitdragen. 

 

Judo is als het leven; vallen en opstaan. Daar sloot meester Dries het verhaal mee af. 

 

Wist je dat

  • hij linkshandig is?
  • hij ook beveiliger is?
  • hij heel fanatiek is bij wedstrijden?
  • hij schoenmaat 42 heeft? 
  • als je hem ziet zie je ook zijn bus en zie je zijn bus zie je ook hem?
  • de favoriete muziek van hem Ne-Yo, Sean Paul en Usher is?
  • hij ook school judo geeft?
  • hij nog nooit heeft gerookt?
  • hij  voor zijn 20ste nog nooit alcohol heeft gedronken?