Geschiedenis en regels van judo

De grondlegger van judo was de Japanner Jigoro Kano (1860-1938). Vanuit jiujitsu liet hij de sport uitgroeien tot een niet-agressieve sport waarin je jezelf flink kunt uitleven. Judo wordt vandaag de dag beoefend als zelfverdedigingsport maar eventueel ook op doktersadvies. Hyperactieve of motorische licht gestoorde kinderen bijvoorbeeld beoefenen judo heel vaak als therapie!
 

Aanvaller en verdediger
De kern van judo is dat een aanvaller de verdediger uit balans probeert te brengen en door been-, heup-, schouder-, arm- of offerworpen deze omver probeert te werpen. Vervolgens probeert de aanvaller de verdediger door houdgrepen, armklem of verwurging onder controle te krijgen. De rol van aanvaller en verdediger wisselt daarbij voortdurend. De zorg voor elkaar staat daarbij altijd en zichtbaar centraal. Jigoro Kano noemde daarom de sport: judo (= "de zachte weg")
 

Banden
Het judo kent een bandensysteem waarbij de kleur van de te dragen band (rond de middel) staat voor de bereikte vaardigheid van de judoka. Zo kan je beginnen bij wit en via geel, oranje, groen, blauw en bruin de zwarte band bereiken. Deze is vervolgens weer verder uit te bouwen via zogenaamde "eerste tot en met de tiende dan"Banden
Het judo kent een bandensysteem waarbij de kleur van de te dragen band (rond de middel) staat voor de bereikte vaardigheid van de judoka. Zo kan je beginnen bij wit en via geel, oranje, groen, blauw en bruin de zwarte band bereiken. Deze is vervolgens weer verder uit te bouwen via zogenaamde "eerste tot en met de tiende dan"
 

Punten
Voor judo bestaat een vaste manier van waarderen: dit wordt uitgedrukt in diverse puntenbegrippen zoals "koka, yuko, waza-ari en ippon". Maar een judoka kan ook bestraft worden op foute handelingen: de punten worden dan omgezet naar de tegenstander. Tegenwoordig zijn er nog maar twee verschillende straffen te krijgen: "de shido en de hansoku-make". Een shido krijg je voor een klein vergrijp; de 1e wordt een koka voor je tegenstander, de 2e een yuko, de 3e een waza-ari en de 4e een ippon. Hansoku-make krijg je voor een overtreding die in strijd is met de geest van het judo: gediskwalificeerd en je mag niet meer meedoen.  Je ziet het: er valt nog heel wat te leren in de judosport!