Lupita Adema wint Langste Dei Toernooi.

Lupita Adema wint Langste Dei Toernooi.

Zaterdag 20 juni vond voor de 21e keer het Langste Dei Toernooi plaats in Gorredijk. Dit toernooi is tot en met de categorie -12 jaar. Voor de categorieën -15 en ouder heet het de “Open Friese Kampioenschappen”.

Voor Top Judo Sneek zijn hier 11 judoka’s geweest, een leuke afvaardiging dus.

Als eerste is Rico Adema aan de beurt. Hij staat in een zware categorie, -40 kg. heel scherp te judoën. Rico wint al zijn poule-partijen met een ippon, waardoor hij als eerste doorgaat naar de finale-poule. In de finale-poule moet er nog een tandje bij. De eerste partij staat hij een waza ari voor als hij door een snelle overname alsnog verliest met een ippon. De laatste finale-partij staat hij tot de laatste seconde een waza ari plus een yuko voor. Maar Rico gaat voor de volle ippon, waardoor hij werkelijk in de allerlaatste seconde van de partij alsnog vol op zijn rug wordt gegooid met een ko-uchi. Echt zo jammer, maar wel een hele mooie en dik verdiende derde prijs voor Rico! En hij mag volgend jaar nog een heel jaar in de -12 dus dat gaat helemaal goed komen!

Op hetzelfde tijdstip is Storm van Rooijen op de mat, ook in de categorie -40 kg. maar dan met de laatste-jaars -12 jaar. Storm verliest zijn eerste partij met een yuko. De tweede partij wordt verloren met een beslissing van de scheidsrechter, altijd moeilijk. De derde partij loopt Storm in een schouderworp waarbij hij ongelukkig terecht komt. De tegenstander drukt vervolgens iets te ver door waardoor Storm de partij verliest en op de EHBO terecht komt. Storm moet eigenlijk nog een partij maar moet hier afhaken.

In het derde blok is Silke van Dijk als eerste aan de beurt. Silke staat in een zware poule. Waar ze zelf de gele band heeft, staat ze enkel tegenover “ervaren” wedstrijdjudoka’s met de groene band. Haar eerste partij wordt verloren op scheidsrechters-beslissing. De tweede partij verliest Silke met een yuko en de derde met een ippon. Als beginnend judoka geeft ze dus bijna niks weg. Heel knap dus van onze Silke, en toch een mooie medaille mee naar huis.

Wibren, als enige -18 deelnemer in de Open Friese Kampioenschappen, verliest de eerste partij met een ippon van de latere kampioen. De tweede partij wordt gewonnen met een shido en de laatste partij in deze poule wordt gewonnen met een ippon voor een mooie de-ashi-barai. Uiteindelijke resultaat: mooie tweede plaats voor Wibren.

Ruben Haarsma staat in de categorie -36 kg. te  judoën in een zware categorie. Ruben heeft de halve gele band en net als Silke staat hij tegenover ervaren wedstrijdjudoka’s met veel hogere banden. In deze poule houdt hij zich goed staande; Ruben verliest de eerste twee partijen zonder al te veel punten weg te geven. De derde partij, tegen de latere kampioen, verliest hij met een ippon en de vierde partij ook. Een medaille voor Ruben plus een dikke pluim van de coaches voor het mooie judo dat hij al heeft laten zien.

Mike Prins staat in de poule -44 kg. Een grote poule die onderverdeeld wordt in twee poules van 5 judoka’s. Mike weet de eerste partij te winnen door twee keer achterlangs over te nemen wat hem een ippon oplevert. De andere partijen verliest hij met een ippon, de laatste partij met dezelfde overname achterlangs. Mike dus met een medaille terug naar huis.

In deze zelfde poule, maar dan in de andere helft, strijdt ook Ruben van Ark. Ruben weet de eerste twee partijen te winnen. De derde partij wordt verloren, maar de vierde partij wordt weer gewonnen met een ippon. Ruben door naar de finale poule. In de finale poule krijgt Ruben een keiharde kopstoot wat hem een fraai “ei” op zijn hoofd oplevert. Na deze verloren partij gaan we koelen bij de EHBO. De bult komt vlot opzetten, net als de hoofdpijn. De laatste finale partij wordt dan ook verloren. Wel een mooie gedeelde derde plaats voor Ruben en dus een fraaie bokaal mee naar huis.

In het laatste blok loopt Lupita Adema te judoën in de categorie -31 kg. Lupita moet eerst een dubbele poule draaien, waarbij ze al haar partijen met ippon wint! Hierna gaat ze natuurlijk door naar de finale-poule. Ook hier wint ze alles met ippon. Een prachtige eerste prijs voor deze kleine kanjer!

In ditzelfde blok staat ook Ruerd Adema in de -30 kg. Ruerd stond ook in een poule met judoka’s die al een stuk verder zijn dan hijzelf. Zijn eerste partij verliest Ruerd net met een yuko. De tweede partij wordt verloren met een waza ari. Ruerd staat verrassend sterk op zijn benen en is een lastige tegenstander blijkt nu. De volgende twee partijen verliest Ruerd ook, maar de laatste partij weet Ruerd zelf de overwinning te pakken. Met een stevige houdgreep pakt hij hier zelf de volle winst. Heel knap gedaan van Ruerd en ook hij een mooie medaille mee naar huis.

Als laatste en zo’n beetje de afsluiters van de hele lange judo-dag, hadden we Tymen Huitema en Finn van Rooijen. Beide in de -27 kg. Ieder apart in een kleine poule die later in de finale poule bij elkaar zou komen.

Tymen laat in de eerste partij zien dat hij scherp op de mat staat en pakt de volle winst. Zijn tweede partij wordt verloren, maar in de derde partij herpakt hij zich weer en weet weer de ippon te scoren. De vierde partij wordt weer verloren, maar Tymen gaat wel door als tweede in zijn poule.

Finn wint zijn eerste twee partijen met ippon, verliest de derde, maar weet de laatste partij weer te winnen met ippon, zodat ook hij doorgaat als tweede in zijn poule.

In de finale poule komen alle drie poules bij elkaar. Zes kinderen dus en vier prijzen. Twee moeten hier dus gaan afvallen. Helaas voor ons zijn dat Tymen en Finn. Tymen verliest zijn partijen in de finale poule en valt als eerste af. Finn kan nog door voor de 2e, 3e of 4e prijs. Helaas verliest Finn in dit laatste staartje zijn beide partijen zodat hij net buiten de prijzen valt. Beide heren met een mooie medaille naar huis plus heel veel waardering van alle coaches voor het mooie judo dat ze hebben laten zien.

 

Allemaal kanjers dus! En best een hele lange en mooie afsluiting van dit judo-seizoen.  **Foto's op de Foto-Pagina!!**

Reactie toevoegen